Стачката в Добрич: тактика и перспективи

Зимата наближава. Тя ще бъде тежка. При официална инфлация от 17,7 %, най-високата от две десетилетия и половина насам, заплатите на работниците се стопяват. Перспективата за ужасно скъпи сметки за електричество, които ще дойдат, когато започне да става по-студено, е плашеща. Междувременно Бойко се бори да сформира коалиция. Или ще успее да го направи и ще състави поредното слабо правителство, което едва ще изкара една година, или ще ни наложат нови избори. Нито един от двата варианта не предлага нищо реално на обикновените хора. Заплатите ще бъдат по-ниски, а всичко ще струва по-скъпо. 

Ако има някаква светлина в този мрак, то тя е в медицинските сестри и тяхната борба през последните четири години. Сега, когато зимата наближава, СБМС планират стачни действия в Многопрофилната болница в Добрич. В страната с едно от най-ниските нива на загубени дни поради стачни действия в Европа, това решение се откроява като фар, който свети в мрака и отчаянието, които царят в България днес. 

Отдавна твърдим, че единственият начин за поддържане на жизнения стандарт на работниците е чрез стачни действия. Никой няма да даде на работниците повече пари, без да бъде принуден да го направи. Никое ново правителство няма да постави стандарта на живот на работниците или здравеопазването пред това, което може да открадне от държавата. Единствените хора, които се грижат за интересите на работниците, са самите работници. В момента Великобритания, където текат най-големите стачни действия за последните 40 години, е най-добрият пример за това, как работниците се борят и успешно защитават стандарта си на живот. Това, от което се нуждаят работниците в България, е пример за печеливша стачка, в която хората извоюват значително увеличение на заплатите чрез собствените си сили, като пример за това, че е възможно да се стачкува и да се печели. Медицинските сестри в Добрич могат да направят именно това. 

Следователно въпросът, пред който са изправени не само медицинските сестри в Добрич, но всички медицински сестри, всички здравни работници и в крайна сметка всички работници в страната, е как да спечелим тази стачка. Това не е просто стачка на медицинските сестри в една болница, а стачка за интересите на всички работници. Когато говорим за стратегия и тактика за тази предстояща борба, смятаме, че може би е най-добре да се обърнем към всички хора, които участват или могат да участват. Разбира се, на първо място са стачкуващите медицински сестри в тази конкретна болница. На второ място стигаме до медицинските сестри на други работни места, на трето – до пациентите, и накрая – до обществото като цяло. За да се изгради успешна кампания, е необходимо да се включат всички тези групи. 

Медицинските сестри в Добрич планират да започнат с ежедневни едночасови стачки като предупреждение към ръководството, а след това да ескалират до ефективни стачни действия (пълно преустановяване на работата), ако исканията им не бъдат изпълнени. Първото място, където те трябва да потърсят солидарност, е на собственото им работно място. Знаем, че в болницата има недоволство от колективния трудов договор и сред останалите работници – най-вече сред санитарите. Макар че очевидно една болница не може да работи без медицински сестри, не може да работи и без санитари. Трябва да се положат всички възможни усилия за спечелване на санитарите и включването им в стачката. Заедно двете групи работници са по-силни, отколкото всяка от тях поотделно. Това трябва да бъде приоритет. Също така е важно да се убедят медицинските сестри от други профсъюзи да се присъединят към стачката. Приоритет трябва да бъде преодоляването на разделението, създадено от синдикатите. Заедно работниците са силни. 

Медицинските сестри в други болници също са от съществено значение. Победата в тази стачка може да доведе до избухване на борби в болници в цялата страна. От непосредствена важност е медицинските сестри да откажат да бъдат прехвърлени в болницата в Добрич, за да покрият работата на стачкуващите медицински сестри, ако директорът на добричката болница опита това. Заместването на стачкуващи работници с външни лица е незаконно според българското трудово законодателство. Няма обаче гаранция, че ръководството на болницата и държавата ще спазват собствените си закони. Всъщност опитът ни кара да вярваме, че те открито ще ги погазят. Медицинските сестри трябва да агитират в собствените си болници да не бъдат използвани като работна ръка за разваляне на стачки на техни колеги. Това не само ще помогне на медицинските сестри в Добрич, но и може да послужи като основа за изграждане на организацията, която ще е необходима за водене на собствените им борби в бъдеще. Медицинските сестри трябва да сформират комитети на собствените си работни места, за да откажат да бъдат използвани като заместваща работна сила, да разпространяват листовки с аргументи защо е необходимо да се подкрепят стачкуващите медицински сестри и да организират демонстрации пред собствените си болници. Всички тези действия не само ще подкрепят стачкуващите, но и ще спомогнат за изграждането на организацията, която ще бъде необходима в болниците през предстоящата зима. 

Пациентите също не бива да бъдат пренебрегвани. Ръководството на болницата ще се опита да ги използва срещу медицинските сестри. Ръководителите на болниците ще говорят за „безсърдечни медицински сестри“, които оставят пациентите да страдат. Когато работниците предприемат действия, за да се опитат да си извоюват заплата, която едва стига за живот, мениджърите винаги ще говорят за това как те са „алчни“ и оставят пациентите да страдат. Най-напред трябва да разгледаме този аргумент. Ръководството е това, което е наложило тази стачка, като е плащало заплати, които едва стигат за живот. Правителството и управителите на болници са тези, които принудиха хиляди медицински сестри да отидат да работят в Германия или други западни страни, като по този начин намалиха броя на персонала, така че нашите болници са на ръба на колапса. Не медицинските сестри, които ежедневно се грижат за пациентите, са враговете на пациентите. Истински безсърдечни са не тези,които се борят да осигурят най-добрите грижи, на които са способни, въпреки дългите часове срещу ниско заплащане, а тези чиито програми за оптимизация и комерсиализация на здравеопазването унищожават нашата здравна система, тези които седят зад бюрата и подписват заповеди, които унищожават живота на хората. Медицинските сестри трябва да се опитат да спечелят пациентите, за да подкрепят борбата. Разбира се, пациентите, които пристигат в болниците и не могат да получат лечението си, хора, които в някои случаи изпитват болка и дискомфорт, ще бъдат гневни. Медицинските сестри обаче трябва да се опитат да им обяснят кой всъщност е отговорен и къде трябва да бъде насочен техният гняв. Много положителен знак би било пациентите да се присъединят към демонстрациите на медицинските сестри и да насочат гнева си към хората, които наистина са отговорни за страданието им.

Последната група хора, с която е необходимо да се свържем, са другите работници като цяло. Тук трябва да играят роля стачкуващите медицински сестри, медицинските сестри в други болници и всички работници, които се солидаризират с медицинските сестри. Това е борба за всички работници. Медицинските сестри се борят за по-добро здравеопазване, което засяга всички нас. Но не само това. Победата в Добрич може да вдъхнови други работници да предприемат действия в защита на своето заплащане. Всички работници са засегнати от инфлацията. Учителите, например, получиха увеличение само с 5 %. В условията на инфлация от 17,7 % това на практика е огромно намаление на заплатите. Хората трябва да се опитат да създадат комитети в подкрепа на стачкуващите медицински сестри там, където живеят. Тези комитети трябва да се организират в подкрепа на медицинските сестри, да разпространяват информация, да провеждат срещи и да организират демонстрации. Борбата на медицинските сестри е борба за всички работници и победата им ще бъде победа за всички работници. 

Един коментар за “Стачката в Добрич: тактика и перспективи

  • октомври 12, 2022 в 6:34 am
    Permalink

    Подкрепям, исканията на колегите! Подкрепям стачката! Срам и позор, да не бъде оценен достойно техния квалифициран труд! Почти половината от живота ми е минал в дневни и нощни в тази болница, за да се пенсионирам с 109.38 лв., а сега с тази инфлация да съм с 467.00 лв., пенсия!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *