Да спасим професията медицинска сестра!

Един от основните проблеми в здравеопазването е острата липса на мед.сестри във всички сфери – болници, мед.центрове, ДУЗ, хосписи и т.н. Една от причините за това е изтичането на кадри в чужбина, където професията мед.сестра е на почит. 

Условията и заплащането са в пъти по-добри, респектът към това важно за здравеопазването съсловие е огромен! Друга причина е застаряването на медицинските сестри. Много колеги след пенсионна възраст работят на половин или цял трудов договор, защото пенсиите им са мизерни и са принудени да работят! Има отлив от сестринската професия. С какво да привлечем младите специалисти? С добро заплащане или с нормални условия на труд? С нормално отношение от висшестоящи и пациенти? Поради този огромен недостиг, почти всички мед.сестри работим на няколко места, за да съществуваме! Но сме Уморени, не издържаме на стреса, униженията и безпаричието! Искаме заплащане, според труда и квалификацията ни, нормални условия на труд, респект към нашата благородна професия! Искаме да живеем и работим тук, в България, при нашите деца и близки, да се грижим и бъдем полезни на нашите пациенти, да подобрим живота в Родината ни! 

Много от мед.сестри заменят сестринската професия и отиват да работят в други сфери, много по-добре заплатени и не толкова отговорни. Нашето съсловие катастрофално намалява и ще дойде време, когато няма да има кой да работи, да се грижи дори за нас, като пациенти и нашите близки. Трябва да спасим професията Мед.сестра, защото е нужна, много повече от професия „Политик“

Защото хората имат нужда от нас, макар и да не го осъзнават все още, а ние искаме да се грижим за тях, защото това е нашето призвание!

Затова ще се борим докрай, за нас, за децата ни, за пациентите, за България! Не на страха!

Светлана Стойнева, мед. сестра

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *