Съдебните ви зали не са достатъчно големи

МБАЛ АД гр.Добрич е единствената болница за активно лечение в област Добрич. Болницата обслужва населението на осемте общини в областта. Населението на областта е над 150 000 жители. Медицинските специалисти и санитари, които работят в тази болница са малцина. Собственик на 68% от капитала на болницата е държавата. Останалите проценти са собственост на общините в областта. През миналата година болницата има 28, 8 млн. лв. приходи, и 17 млн. лв. печалба! За 12 месеца, дохода на директора на болницата е 130 000 лв.

През лятото на тази година, мед. специалисти и санитари, членуващи в Синдиката на българските медицински специалисти/СБМС/ започнаха преговори с директора на лечебното заведение, д – р Георги Желязков за сключване на браншовия колективен трудов договор, който да им гарантира по – добри условия на труд и повишаване на основните им работни заплати, а именно 1500 лв. за мед. специалисти и 920 лв. за санитари. До този момент основните им работни заплати бяха 820 лв. за мед. специалисти и 710 лв. за санитари. Преговорите започнаха, но директора, д – р Желязков отказа да изпълни браншовия колективен трудов договор, и увеличи заплатите на мед.специалисти до 1025 лв. Това доведе до започването на предупредителни стачни действия на персонала, като всичко това беше организирано, според законите на страната.

На 20.10.2022г. директора на болницата сключва колективен трудов договор с председателя на другия синдикат КТ Подкрепа в болницата, д – р Божков. Но отново заплатите на медиците не достигат нивата, които са заложени в отрасловия колективен трудов договор. Свикана е арбитражна комисия, с която да се уточнят условията за предстоящата ефективна стачка. През всичкото това време, хората, разписали се с готовност за ефективна стачка биват подложени на психически тормоз и натиск от страна на ръководството, биват мачкани и тормозени от преките си ръководители, с които работят рамо до рамо и с които заедно се борят за живота на пациентите си! Биват привиквани на „червеното килимче“ на директора и притискани да подпишат новия колективен трудов договор с по – ниски заплати от договорените в отрасловия колективен трудов договор, биват притеснявани по телефоните си, биват унижавани и заплашвани.

Така започва сагата за 136 човека, работещи в болницата, хората, които изразиха желание за ефективна стачка. 136 човека, които си позволиха да настигнат глави и да поискат промяна, водеща до по – добри условия на труд, до промяна, водеща до спазване на нормативните наредби, до промяната, водеща до спазване на законите в страната. 136 човека, които поискаха само достойно заплащане на труда си, които поискаха да запазят достойнството на професията си. Поискаха всичко това не само заради себе си, поискаха го за младите хора, поискаха го заради родителите си, поискаха го заради неродените бебенца, поискаха го за доброто и благото на всички граждани! Поискаха го и заради всички онези, които са все още с наведени главици. Та, тези 136 будни хора, с чест и достойнство са дадени на съд един ден преди да започне ефективната стачка! Призовани са в съда от директора им, д- р Желязков, и на 09.11.2022г. ще бъдат съдени.

Ще бъдат съдени за това, че търсят справедливост, че искат законност, ще бъдат съдени за това, че защитават с всички възможни сили достойнството си, че искат да работят по правилата, че защитават правото на пациентите си да бъдат обслужвани по най – добрия начин, ще бъдат съдени за това, че защитават с чест и достойнство професията си.

Ще бъдат съдени от държавата в лицето на работодателя си!

Докторе, помисли ли добре!? Чиста ли е съвестта ти? Как ще продължиш да живееш?

Млад си, живота е пред тебе… Ще можеш ли да си простиш някога?

Не всичко е пари власт. Честта и достойнството са над всичко, да знаеш!

136 човека в съда на 09.11.2022г.!

Залите в съда големи ли са!?

Колкото и големи да са залите, няма да могат да съберат всички работещи в сферата на здравеопазването, които желаят реформа в здравеопазването, всички които милеят за пациентите, всички, които работят с желание, и искат достойно възнаграждение за труда си.

Не може да ги осъди никой!

Достойните хора не могат да бъдат съдени!

Докторе, дори всички да ти простят, историята няма да ти прости!

Снежана Николова, медицинска сестра – МБАЛ Добрич

Един коментар за “Съдебните ви зали не са достатъчно големи

 • ноември 7, 2022 в 9:51 am
  Permalink

  Уважаеми колежки от Добрич,
  В България истинските престъпници получават условна присъда или домашен арест. На 09.11.22г. отидете в съда с гордо вдигнати глави, вие не сте престъпници, вие сте жертви, защото ограбват вашия труд с умишлено плащане на ниски основни заплати.
  Аз все още вярвам в безпристрастния и независим български съд, който ще отсъди обективно и няма да се поддаде на влияние и натиск на какъвто сте подложени вие в момента от страна на същият този, който предявява неоснователния си иск.
  За честта и достойнството на професията!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *