Новият синдикат на медицинските специалисти създаде структура и във Варна

На 19 Януари в Арт салона на Радио Варна бе проведена публична среща с представители на новоучредения Синдикат на Българските Медицински Специалисти, на която присъстваха десетки медицински сестри и други здравни работници от Варна и региона. Събитието бе водено от Мая Илиева и Бойка Анастасова от София, заедно с Даниела Жекова и Росица Николова от Варна.

По време на събитието бяха обсъдени устава и структурата на новата организация, която цели да обедини всички медицински специалисти в страната в един мощен синдикат, чрез който те да имат силата да защитават своите интереси.

Организаторите подчертаха, че новата организация ще приема само работници, които са готови да се борят, и които знаят значението на думата солидарност. „На новия синдикат не са нужни пасивни членове, а бойци. Когато заедно решим, че обявяваме стачка това означава, че в определения ден и час всички трябва да са готови да напуснат работните си места. “ – заяви Мая Илиева.

Бе проведена и дискусия във връзка с колективното договаряне, като бе подчертано, че новия синдикат е напълно легитимен да участва в подписването на КТД във всяка болница в страната. Това ще е и една от първите задачи на новия синдикат, който ще използва сключването на КТД за да наложи изпълнението на националните ангажименти, поети от управляващите и исканията от националната декларация.

По време на самото събитие, медицински сестри от УМБАЛ Света Марина учредиха първата секция на СБМС във Варна. Обиколката на синдикалистите от СБМС продължава из цялата страна, като за 2 седмици от началото на новата година вече са създадени десетки секции в няколко града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *